Å synliggjøre det usynlige - Thomas Colbengtson

Ny utstilling med en av Sápmis ledende kunstnere. Utstillingen åpner den 30.4. Tittel Start Slutt Kategori Arrangør Kommune Sted Tittel Å synliggjøre det usynlige - Thomas Colbengtson Start fredag 30. apr 2021 11:00 Slutt 21. mai 2021 15:00 Kategori UtstillingArrangør Sortland kunstforening Kommune Sortland Sted Galleri Ariblå - Kulturfabrikken Les mer

fredag 30. apr 2021 11:00 Utstilling
30.04.202111:00 Mona Dahl

Fakta

Dag 1 30. apr 2021 11:00 - 21. mai 2021 15:00Kategori Utstilling Arrangør Sortland kunstforening Kommune Sortland Sted Galleri Ariblå - Kulturfabrikken

Sortland kunstforening viser utstilling i Galleri Ariblå, Kulturfabrikken: «Å synliggjøre det usynlige» av Thomas Colbengtson. Åpent fra 30 april - 21 mai. Publikum ønskes i sommer velkommen til en unik ny utstilling med en av Sápmis ledende kunstnere, Tomas Colbengtson. Utstillingen «Vååjnesasse buektedh» / «Å synliggjøre det usynlige» viser et utvalg av objekter og skulpturer i glass. Utstillingen er produsert av Sámi Dáiddaguovddáš/Samisk senter for samtidskunst. Bøker fra Sijti Jarnges (sørsamisk senter) bibliotek i Hattfjelldal er blitt del av utstillingen for å utdype tematikken Tomas Colbengtsons er opptatt av i sin kunst. Utstillingen er vist i ulike versjoner i Hattfjeldal, Tärnaby, Stjørdal, Mosjøen og Bodø. Tomas Colbengtson sier i forbindelse med sin nye utstilling: Jag ønske å trekke frem mennesker fra fortiden og gi dem liv. I kunsten kan fortid og nåtid forenes og kunstneren kan gi en stemme til de som har tapt språket. Gjennom kunsten ønsker Colbengtson å uttrykke og løfte fram viktige spørsmål og i tillegg synliggjøre det som er blitt usynliggjort. Formen på glasset forholder seg til en mannlig eller en kvinnelig form, det refererer til den samiske offertradisjonen med sjiele-gierkie (celledeling, hjerte eller hjerne). I nyanser i glasset kan du se bilder fra samisk historie og samtid, og flere gamle fotografier fra det sørsamiske området. I den samiske tradisjonen dekorerer man bruksgjenstander med mønster og bilder som har sine røtter i gammel samisk ro. De fargene som benyttes har en spesiell betydning, f.eks. rødt er blodets – livets farge. Tidligere betraktet samene hvite kvartssteiner som hellige. Kvarts i sin reneste form, bergkrystall, er glass. Det er Colbengtsons forbindelse til klart glass, i tillegg har bilder inne i glasset blitt bevart i mange tusen år.

Informasjon

Ansvarlig for kulturkalenderen er kulturkontorene og Kultursamarbeidet i Vesterålen. Redaktør for den regionale kulturkalenderen er Margrethe Berntsen som kan kontaktes på mail-adresse: kulsam@vestreg.no eller på telefon: 76 11 15 00.

Lag og foreninger som ønsker å publisere arrangementer i kulturkalenderen bes kontakte kulturkontoret i egen kommune innen den 20. i måneden før den aktuelle måneden, eller meld inn her:

Meld inn kulturarrangementer her.

For arrangører som ønsker å melde inn arrangementer til egen kommune, kan de bruke følgende mail-adresser/ telefonnummer:

Innmeldinger til kulturkalenderen: Mailadresse: Tlfnr til kommunens sentralbord:
For innmeldinger i Andøy postmottak@andoy.kommune.no 76 11 50 00
For innmeldinger i Bø post@boe.kommune.no 76 11 43 00
For innmeldinger i Hadsel postmottak@hadsel.kommune.no 76 16 40 00
For inmeldinger i Sortland postmottak@kulturfabrikkensortland.no
For innmeldinger i Øksnes postmottak@oksnes.kommune.no 76 18 50 00