Jektefartens eventyrlige historie - foredrag (K)

Tittel Start Slutt Kategori Arrangør Kommune Sted Tittel Jektefartens eventyrlige historie - foredrag (K) Start onsdag 26. mai 2021 19:00 Slutt 26. mai 2021 20:30 Kategori Kurs/ForedragArrangør Sortland Museum, Nordland akademi for kunst og vitenskap og Sortland bibliotek Kommune Sortland Sted Lanterna - Kulturfabrikken Les mer

onsdag 26. mai 2021 19:00 Kurs/Foredrag
26.05.202119:00 Mona Dahl

Fakta

Dag 1 26. mai 2021 19:00 - 20:30Kategori Kurs/Foredrag Arrangør Sortland Museum, Nordland akademi for kunst og vitenskap og Sortland bibliotek Kommune Sortland Sted Lanterna - Kulturfabrikken

Nordland akademi for kunst og vitenskap, Sortland bibliotek og Sortland Museum inviterer til foredrag om jektefartens eventyrlige historie med journalist og forfatter Bjørn Tore Pedersen, og med innledning ved Trond Ringlund.Jekteforteller gjennom mange år, Trond Ringlund, starter kveldens foredrag med fortellingen om nordlandsjekta Brødrene av Melbu-Solum.Bjørn Tore Pedersen er journalist og forfatter, og arbeider for tiden i NRK Nordland. Hans tiende sakprosabok «Jekta – Eventyrets farkost» ble lansert i fjor høst, og er Bjørn Tore Pedersens mest omfattende. Her tar han for seg jektefartens eventyrlige historie som varte i 500 år, og jektas store betydning for Norge som kystnasjon - kanskje den mest underkommuniserte del av vår historie. Nordfarere ble de kalt, de som seilte den lange leia med jektene til Bergen, fullastet med tørrfisk, rogn og tran. På tilbakereisen tok de med seg mel, sukker og salt til folket her nord, men også andre nødvendigheter vi trengte for å bygge landet vårt. Men ikke alle kom hjem, det var de som blev, som de gamle sa om de som havet tok. Det gikk nesten ikke et år uten at ei jekt forliste. Mange av oss har hørt om den italienske adelsmannen Pietro Querini og hans forlis på vei fra Kreta til Flanderen i det som i dag er Belgia, og som fant sin redning på Røst. Men hvem har hørt om da ei Steinkjer-jekt på vei til Lofoten fikk masta og riggen ødelagt av storm, og endte sine dager på Bjørnøya, der jektemannskapet klarte å overleve en iskald vinter og fant sin redning 1. påskedag – den dagen vi lærte på skolen at Jesus stod opp fra de døde? Foredraget er et samarbeid mellom Nordland akademi for kunst og vitenskap, Sortland bibliotek og Sortland Museum og foregår under Kulturuka 2021. Foredraget skulle opprinnelig vært gjennomført i mars 2020. 

Smittevern: Billett kjøpes i museumsbutikken hos Sortland museum i timen før foredraget starter. Alle må skrive seg på liste med navn og telefonnummer i tråd med smittevernreglene, så kom i god tid. Lista oppevares i to uker før den makuleres.Foredraget foregår i kinosalen Lanterna. I Lanterna må publikum  sette seg med ett tomt sete mellom hver "kohort".

Arena: Lanterna
Pris: 100,- for voksne, gratis for barn og unge under 18 år

Arrangør: Sortland Museum, Nordland akademi for kunst og vitenskap og Sortland bibliotek

Informasjon

Ansvarlig for kulturkalenderen er kulturkontorene og Kultursamarbeidet i Vesterålen. Redaktør for den regionale kulturkalenderen er Margrethe Berntsen som kan kontaktes på mail-adresse: kulsam@vestreg.no eller på telefon: 76 11 15 00.

Lag og foreninger som ønsker å publisere arrangementer i kulturkalenderen bes kontakte kulturkontoret i egen kommune innen den 20. i måneden før den aktuelle måneden, eller meld inn her:

Meld inn kulturarrangementer her.

For arrangører som ønsker å melde inn arrangementer til egen kommune, kan de bruke følgende mail-adresser/ telefonnummer:

Innmeldinger til kulturkalenderen: Mailadresse: Tlfnr til kommunens sentralbord:
For innmeldinger i Andøy postmottak@andoy.kommune.no 76 11 50 00
For innmeldinger i Bø post@boe.kommune.no 76 11 43 00
For innmeldinger i Hadsel postmottak@hadsel.kommune.no 76 16 40 00
For inmeldinger i Sortland postmottak@kulturfabrikkensortland.no
For innmeldinger i Øksnes postmottak@oksnes.kommune.no 76 18 50 00