Svartedauen - foredrag ved Egil O. Enåsen

Onsdag 21. oktober blir det gratis foredrag med Egil O. Enåsen om svartedauen. Svartedauen var den største pandemien vi kjenner til. Flere forskere sier mellom 30 og 60 (70) % av befolkningen i Eurasia omkom i "den store mannedauen" og alle vet vi at svartedauen skyldtes byllepest. Tittel Start Slutt Kategori Arrangør Kommune Sted Tittel Svartedauen - foredrag ved Egil O. Enåsen Start onsdag 21. okt 2020 19:00 Slutt 21. okt 2020 Kategori Kurs/ForedragArrangør Sortland bibliotek Kommune Sortland Sted Lanterna - Kulturfabrikken Les mer

onsdag 21. okt 2020 19:00 Kurs/Foredrag
21.10.202019:00 Mona Dahl

Fakta

Dag 1 21. okt 2020 19:00Kategori Kurs/Foredrag Arrangør Sortland bibliotek Kommune Sortland Sted Lanterna - Kulturfabrikken

Alle kjenner også den nyklassiske fortellingen om det engelske skipet, som gled inn på havna i Bergen i år 1349 og førte svartedauen til Norge. Er denne nyklassiske fortellingen korrekt? Når oppstod svartedauen og når forsvant pandemien igjen? Kom svartedauen til Nord-Norge? Når kom det rotter til Island? Når kom brunrotta til Europa? Var svartedauen virkelig byllepest?

Kan "den store pestilensen" ha hatt noe med astronomi å gjøre? I dette foredraget snakker Egil O. Enåsen om hva sykdommen var, hvilke motforestillinger som reises mot den nyklassiske fortellingen og om det dramatisk klimaet som ledet opp til svartedauen.

***
Jeg har markert meg som klimarealist i opposisjon til det offisielle synet på hva som styrer klimaendringer. - Mange husker meg også som en ivrig amatørastronom, og selv om jeg la bort den hobbyen for mange år siden, er noe av interessen for astronomi fortsatt tilstede.

Da jeg kom over ei bok i fjor om en sannsynlig sammenheng mellom astronomi, klima og svartedauen, ble nysgjerrigheten vakt. - Etter det har det blitt mange bøker og utallige forskningsartikler med ulike syn på hva som skjedde og hvorfor svartedauen ble en så skjellsettende epidemi.

Egil Enåsen

Praktisk info

Varighet: 45 minutter

Foto: "Citizens of Tournai bury plague victims", miniatyr fra "The Chronicles of Gilles Li Muisis" (1272–1352)

Smittevern: Alle som deltar på arrangementer på Kulturfabrikken må registrere seg med navn og kontaktinfo. "Gjestelista" oppbevares i 10 dager og makuleres deretter. Kulturfabrikken følger ellers smittevernreglene med økt renhold, økt avstand og tilgjengelig håndsprit.

Informasjon

Ansvarlig for kulturkalenderen er kulturkontorene og Kultursamarbeidet i Vesterålen. Redaktør for den regionale kulturkalenderen er Margrethe Berntsen som kan kontaktes på mail-adresse: kulsam@vestreg.no eller på telefon: 76 11 15 00.

Lag og foreninger som ønsker å publisere arrangementer i kulturkalenderen bes kontakte kulturkontoret i egen kommune innen den 20. i måneden før den aktuelle måneden, eller meld inn her:

Meld inn kulturarrangementer her.

For arrangører som ønsker å melde inn arrangementer til egen kommune, kan de bruke følgende mail-adresser/ telefonnummer:

Innmeldinger til kulturkalenderen: Mailadresse: Tlfnr til kommunens sentralbord:
For innmeldinger i Andøy postmottak@andoy.kommune.no 76 11 50 00
For innmeldinger i Bø post@boe.kommune.no 76 11 43 00
For innmeldinger i Hadsel postmottak@hadsel.kommune.no 76 16 40 00
For inmeldinger i Sortland postmottak@kulturfabrikkensortland.no
For innmeldinger i Øksnes postmottak@oksnes.kommune.no 76 18 50 00