LUXe fra Donegal til Vesterålen

Landskapsteateret LUXe er i Vesterålen i forbindelse med prosjektet Between the Waters. De skal bl.a. jobbe med Elvelangs og bekk-i-mellom 15. september.

07.09.201707:59 kultur

LUXe fra Donegal kom til Vesterålen denne uka. Her skal de jobbe med prosjektet Between the Waters. Prosjektet bygger på det 10 år lange samarbeidet Kultursamarbeidet har hatt med Donegal County Council i Irland.

LUXe skal arbeide i regionen de neste to ukene. Onsdag var det møte med representanter fra Andøy og Sortland. Torsdag skal LUXe ha en workshop på Sortland, og i helga skal de til Bø og arbeide. Søndag 10.9, mandag 11.9 og tirsdag 12.9 blir det workshop på Melbu. Lykter som blir laget i workshopen skal brukes på Elvelangs og bekk-i-mellom på Melbu fredag 15.9. Her vil LUXe bidra med installasjoner og ha regien på en felles avslutning. 

Gjennom dette prosjektet ønsker Kultursamarbeidet å styrke det kunstneriske innholdet i 4 utendørs arenaer i Vesterålen.  Alle produksjonene følger samme struktur og har noen felles elementer, men vil også ha ulikt innhold. Felles for alle arenaene, er at de er utendørs og at visningene skal skje i det vi går inn i den mørke tiden/i den mørke tiden av året. I den mørkeste tiden av året har vi tradisjon for å trekke oss inn i husene. Vi ønsker å bidra til at vesterålingene trekker ut i det åpne rom for å oppleve natur, kunst og kultur også på denne årstiden. Arenaene er alle eksisterende arenaer som vi ønsker å løfte fram med et nytt kunstnerisk innhold, som bygger på vår historie og nærheten til havet.

De fire arenaene er Mannen ved Havet/Friluftsgalleriet i Bø, Havsøye i Sortland, et område ved funn fra vikingtiden på Bø i Andøy og Elvelangs og bekk-i-mellom rundt Hovedgården på Melbu. 

Bakgrunn:

Prosjektet Between the Waters er et nytt prosjekt som er et samarbeid mellom Kultursamarbeidet i Vesterålen, Donegal County Council og LUXe fra Donegal i Irland. I forbindelse med et mangeårig kultursamarbeid med Donegal County Council i Irland, fikk Kultursamarbeidet anledning til å møte LUXe i 2016. Kultursamarbeidet så raskt at LUXe har noe å tilføre Vesterålen når det gjelder nye kunstuttrykk og utendørsproduksjon. Slik startet arbeidet med prosjektet Between the Waters, som prøver å smelte sammen LUXe sitt uttrykk og arbeidsprosess, samtidig som vi utvikler kulturfeltet i Vesterålen. Siden høsten 2016 har vi jobbet med utvikling av prosjektet, og vært gjennom mølla med å søke eksterne midler. Det opprinnelige innholdet har vi vært nødt til å ta litt ned på grunn av at vi ikke fikk prosjektet fullfinansiert. Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, restmidler RDA bevilget at arbeidsutvalget i Vesterålen regionråd, Kultursamarbeidet i Vesterålen, de 4 kommunene som er med i prosjektet, Cultur Ireland og Donegal County Council.

 

Kort om LUXe:

LUXe har spesialisert seg på opptog og landskapsteater. De jobber hovedsakelig i Irland, men har også andre deler av verden som sitt arbeidsfelt. Viktige elementer er skulpturer, kostymer og lys. LUXe jobber med og for lokalsamfunn. Alle produksjonene er forskjellig, men følger en felles struktur. LUXe ankommer et lokalsamfunn før produksjonen skal presenteres for et publikum. De møter den lokale arbeidsgruppa, og vil gjennom workshop og mentoring fra LUXe jobbe seg gjennom en produksjon som til slutt skal presenteres for et publikum. Sluttproduksjonen kan f.eks. være et opptog gjennom en by, eller en historie på en avsidesliggende strand.  Med å gå inn i et lokalsamfunn for en kort periode, følger LUXe tradisjonen med å reise ut i verden med sine kunnskaper for å utvikle lokalsamfunn. Fra hver plass tar LUXe med seg nye elementer som de bringer med seg i sitt videre arbeid i hele verden. Håpet er at hvert lokalsamfunn skal inspireres til å utvikle sine egne prosjekter med inspirasjon og lærdom fra LUXe.

Lisbeth Seppola fra Andøy sammen med Mark Hill og Mandy Blinco i LUXe
Bjørn Eide
LUXe sin installasjon på Elvelangs og bekk-i-mellom 2016
LUXe
Fra LUXe sitt arbeid i Irland