Klart for Kultur- og Naturuka i Vesterålen 2017

Vesterålen frilufsråd og Kultursamarbeidet i Vesterålen arrangerer «Kul Tur – Kultur- og Naturuka i Vesterålen» for tredje gang. Årets uke er 13.-17. september, og vi samarbeidet med ulike organisasjoner og foreninger med å fylle uka med arrangement som fokuserer på kultur og natur.

04.09.201722:06 kultur

Kultur- og Naturuka i Vesterålen 2016 hadde 1500 deltakere. På tross av god oppslutning, ser vi at vi er mange arrangører som kjemper om å få publikum til kulturarrangement i september. Vi har derfor valgt å redusere antall dager og arrangement i årets utgave av Kul Tur.

Vi åpner uka med seniorturer i alle kommunene i samarbeider med Vesterålen Turlag. I Andøy blir det tur til Vassosen på Bleik, og i Bø blir det en kulturhistorisk vandring til Sandvika. I Hadsel går turen til Grønnåsen, og i Øksnes blir det tur til Reinøysundet. I samarbeid med Kulturminnedagene i Sortland blir det tur til Holm for å se på krigsminner.

Hovedarrangementet Elvelangs og bekk-i-mellom, som hadde 1000 deltakere i fjor, arrangeres fredag i Kul Tur uka. Vår hovedsamarbeidspartner er Museum Nord, men arrangementet er også avhengig av stor frivillig innsats og velvillige organisasjoner. Et stort apparat på ca. 150 personer er nødvendig for å få til et slikt arrangement i Vesterålen. Nytt i år er at vi har invitert flere profesjonelle kulturutøvere, som sammen med frivillige lag og foreninger vil bidra med kulturinnslag langs stien.

Vi viderefører «Ordførerens tur», hvor alle ordførerne i Vesterålen inviterer innbyggerne på tur. Regionrådsleder Siv Dagny Aasvik tjuvstarter med sin tur i Hadsel søndag 10. september. De øvrige ordførerne vil ha sine turer torsdag 14. september, lørdag 16. september og søndag 17. september. Alle ordførerne vil ha kultur som tema på sine turer, og flere har valgt å ha Kulturminner som tema på grunn av den nasjonale markeringen av Kulturminnedagene.

Vi avslutter uka med tur til Inga Sami Siida i samarbeid med Vesterålen reiseliv og ordføreren i Sortland. Søndag 17. september blir det ordførerens tur, og en markering av Tråante 2017. Tråante 2017 har som mål å markere og formidle kunnskap om samene, samisk kultur og samisk historie i et 100-års perspektiv. Ordfører Tove Mette Bjørkmo tar oss med på en gåtur i nærområdet. Vi vil videre få et innblikk i samisk kultur både gjennom vertene Arild og Laila Inga, samt at Johan Borgos vil fortelle litt om den samiske historien i Vesterålen. Laila Inga vil også fortelle om det å være en reiselivsbedrift i Vesterålen.

Base Camp på Skogsøya arrangeres for 14. året på rad, og er et samarbeid mellom friluftsrådet og Øksnes maritime leirskole. I år arrangeres Base Camp også for første gang som en del av Kul Tur uka. I løpet av helgen vil ungdom fra 13 til 18 år fra hele Vesterålen leke seg gjennom flere friluftsrelaterte aktiviteter. Vi kan nevne Paintball, leirdueskyting, bruskasseklatring, luftpistol, padling som en del av tilbudet. I tillegg arrangerer vi en akustisk minikonsert med «The Bends» under grillfesten lørdag kveld. The Bends består av Isak Isaksen på bass, Rich Dooley på vokal og Kristoffer Johansen på gitar.

 

Sindre Wolf
Ordførerens tur i Andøy 2016
Bjørn Eide
Elvelangs og bekk-i-mellom 2016
Bjørn Eide
Elvelangs og bekk-i-mellom 2016