To vesterålinger reiser til Øst-Island for å presentere sitt arbeid

Kan en islandsk nasjonalskatt fra 1600-tallet være produsert i Norge?
To vesterålinger reiser til Øst-Island 16.august for å presentere sitt arbeid.

10.08.201709:25 kultur

Den tekstile islandske nasjonalskatten «Alvekoneduken fra Bustarfell» og sagnet om denne er temaet i prosjektet LØSE TRÅDER som arkeolog Birgit Lund, Andøy og kunsthåndverker Ingrid Larssen, Hadsel har interessert seg for det siste året. De har hatt fokus på håndverket, fortellertradisjonen og det historiske. Fortid møter framtid når kulturhistorien og det kunstneriske uttrykk flettes sammen. 

Denne vakre og spennende Alvekoneduken fra Island er fra 1600-tallet. Den var opprinnelig et bordteppe og ble senere gjort om til et antependium (alterklede). Hvordan kan det ha seg at en islandsk nasjonalskatt har to lignende «søstre» i Norge? Disse dukene er fra samme tidsperiode, og de er brukt som antependium på Giske og Kvernes på Møre. De har mange fellestrekk med Alvekoneduken. Kan det være noen sammenheng mellom dem?

Birgit Lund har arbeidet med å finne svar på noen av spørsmålene. Her er mange løse tråder å nøste i. Disse leder til nye spørsmål, funderinger og antagelser. Alvekoneduken gir oss svar på noe. Men duken rommer så mange hemmeligheter. Nettopp det gjør den ekstra spesiell. Her er flere spørsmål enn svar. Ikke alt kan etterprøves, men noe synes å være mer sannsynlig når det settes inn i en historisk sammenheng. 

Dette arbeidet er gjort i nært samarbeid med Ingrid Larssen, som også har latt seg inspirere av sagnet ”Alvekoneduken fra Bustarfell” i sine broderte kunstverk.

Resultatet av prosjektet Løse Tråder presenteres i Vopnafjord på Island 19. august med lansering av boken LØSE TRÅDER hvor Lunds arbeid er presentert. Samme dag åpner utstillingen LØSE TRÅDER med Alvekoneduken og Larssens broderier. Lund vil presentere sine undersøkelser om ”Alvekoneduken fra Bustarfell” i en samtale med Elsa Guðny Björgvinsdóttir.

Prosjektet presenteres på Sortland 14. september der Lund har en samtale med Åsa Elstad. Larssens utstilling åpnes16. september i Galleri Ariblå. 

Takket være det gode samarbeidet mellom Øst-Island og Kultursamarbeidet i Vesterålen, har prosjektet LØSE TRÅDER blitt gjort mulig. LØSE TRÅDER er støttet av Kultursamarbeidet i Vesterålen, Nordland fylkeskommune, Norsk – islandsk kultursamarbeid, Norske Kunsthåndverkers reisestøtte, UD/Norwegian Crafts reisestøtte og Vopnafjord kommune.

(pressemelding)

 

Privat
Birgit Lund og Ingrid Larssen
Privat
Alvekoneduken fra Bustarfjell