Årets vinnere av Laterna Magica Filmkonkurranse

Det er levert 42 filmer til årets filmkonkurranse. Her er oversikt over nominerte, vinnere og jurybegrunnelser.

Laterna Magica

Når er nominerte og vinnerne til Laterna Magica filmkonkurranse 2022 kåret.

De ble 5 prisutdelinger under årets filmfest:

 • Egenproduserte filmer i 3 aldersklasser, 
 • Juryens spesialpris (film som har utmerket seg spesielt) 
 • Temaprisen (Beste film med tema: Grenseløst vennskap)

Årets filmfaglige jury er:

Andrea White Hveding, juryleder

Arjun Acharya, jurymedlem

Epsen Nomedal jurymedlem

 

 

Klasse I (10-13 år)

 

Nominerte:

 

 • Together forever (laget av Janne Steinsvik, Anna-Linnea Lassesen og Petra Illes. Alle er elever ved Myre skole og filmen er laget i fritid).
 • Spinnvill (laget av Eldgrim Sandvin, Helge Johan Jakobsen og Johannes Hjelen Stige. Filmen er laget av elever ved Melbu skole i fritid).
 • Tv-programmet (laget av Janne Steinsvik, Anna-Linnea Lassesen og Petra Illes. Filmen er laget av elever ved Myre skole).

 

 

Vinner er: Together forever

 

Filmen er laget av Janne Steinsvik, Anna-Linnea Lassesen og Petra Illes. De går på Myre skole.

 

Jurybegrunnelse:

Filmen som har vunnet klasse 1 i årets Laterna Magica, har fått til mye ut av få resurser. Det er en historie med både hjerte og hode som har taklet årets tema for festivalen på en nærgående måte. De har integrert SOME-elementer, som er en stor tilstedeværelse i aldersgruppen og i sin tid. Filmen er gjennomtenkt i sine løsninger, godt teknisk gjennomført, og med fint intimt skuespill.

 

 

Klasse II (14-16 år)

 

Nominerte:

 • Monark (laget av Henrik Aasen, Simen Hilling,  Sivert Dalheim, og Viktor Aasen. Filmer er laget i fritid av elever ved Sortland ungdomsskole og Lamarka skole).
 • Ingen vei ut (laget av Julia Elea Bjerke, Amanda Darén Loftesnes, Nadia Padshah og Emma Kristine Nygård Karlsen. Filmen er laget av elever ved Sortland ungdomsskole).
 • Heisen (laget av Meea Viitasalo, Maja Schjølberg, Elise S Hansen, og Benjamin Næss. De går på Sortland ungdomsskole. Filmen er laget under 4-timers ekspressfilmverksted fra Tvibit på ungdomsfabrikken Sortland).

 

Vinner er: Heisen

 

Filmen er laget av Meea Viitasalo, Maja Schjølberg, Elise S Hansen, og Benjamin Næss. Filmen er laget på filmverksted på Sortland.

 

 

 

Jurybegrunnelse:

Filmen er imponerende i alle sine elementer, med et godt filmhåndtverk. Den skiller seg ut med en original, morsom, mystisk og fantasifylt historie. De overrasker med deres valg, har en god moral og de har vært spesielt gode på karakterutvikling. I tillegg har det vært ambisiøs og løsningsorientert i bruk av location.

 

 

Klasse III (17-20 år)

 

Nominerte:

 

 • Gaffelen, skjeden og kniven i vasken (laget av Isak Mathias Strand på Medielinja ved Hadsel videregående skole).
 • The silence (laget av Håvard Johansen på Medielinja ved Hadsel videregående skole).
 • Sticky situation (laget av Ane Ødegård Kristiansen ved Sortland vgs).

 

 

Vinner er: Sticky situation

 

Filmen er laget av Ane Ødegård Kristiansen, elev ved Sortland vgs. Filmen er laget i fritid. 

 

Jurybegrunnelse:

Vinnerfilmen i kategori 3 er enkel i sin form, og kommer tydelig fra hjertet. Årets tematikk er tilstedeværende gjennom hele historien, hvor venner drifter i fra hverandre for så å finne tilbake igjen. Filmen har en fin moral, er relaterbar og veldig i sin tid. Gjennom animerte strekpersoner er den spesielt overraskende og imponerende i måten den klarer å formidle en stor bredde i følelser, på en genuin og hjerteskjærende måte.

 

 

 

Juryens spesialpris

 

Prisen går til en film som juryen synes har utmerket seg spesielt blant de innleverte filmene.

 

Vinner er: Ingen vei ut

 

Filmen er laget av Julia Elea Bjerke, Amanda Darén Loftesnes, Nadia Padshah og Emma Kristine Nygård Karlsen, elever ved Sortland ungdomsskole.

 

Jurybegrunnelse:

Juryens spesialpris går til en film som har gått helt ut med sin visjon og kreativitet. De tar utgangspunkt i noe hverdagslig og problematiserer oppvekst, eksistensielle tematikker, og bruker virkemidler som flashbacks. Gjennom fint bruk av fargelys og kameravinkler har de klart å lage sitt eget univers inni et hus. Det er en humoristisk men likevel ærlig og alvorlig film, som spiller på ulike sjangre.

 

 

 

 

 

 

 

Temaprisen

 Prisen går til beste film med tema: Grenseløst vennskap.

 

Vinner er: Glad i dæ

 

Filmen er laget av Greta Reiersen, Ove Heide-Henriksen, Ella-Ingeborg Sogn-Grunvåg, Hanne Beate Hansen, Vilma Røeggen, Teodor Bergli, Kenneth Iversen, Breanna Enage, og Ida Paulsen. Filmen er laget av Tvibit filmgruppa.

 

Jurybegrunnelse:

Årets temapris går til en film som formidler en sterk og relaterbar historie. Grenseløst vennskap er et tydelig element i filmens kjerne, som tar oss med inn i en hjerteskjærende situasjon mellom to venner. I produksjonen har de forholdt seg til settdesign, location, klipp, og kamera. Og har vært gode på den tekniske gjennomførelsen, men det vi bet oss spesielt merke i var den emosjonelle tilstedeværelsen og måten historien er formidlet på en enkel men likevel kompleks måte. Det er tydelig at de tar seg selv alvorlig i sine filmatiske valg og samarbeid.

Meqdam Shakir
Vinnere klasse 1
Filmen Together forever er laget av Janne Steinsvik, Anna-Linnea Lassesen og Petra Illes. De går p?
Meqdam Shakir
Vinnere klasse 2
Filmen Heisen er laget av Meea Viitasalo, Maja Schjølberg, Elise S Hansen, og Benjamin Næss. Filmen er laget på filmverksted på Sortland.
Meqdam Shakir
Vinnere klasse 3
Filmen Sticky Situation er laget av Ane Ødegård Kristiansen, elev ved Sortland vgs. Filmen er laget i fritid.
Meqdam Shakir
Årets temapris: grenseløst vennskap
Filmen Gla i dæ er laget av Greta Reiersen, Ove Heide-Henriksen, Ella-Ingeborg Sogn-Grunvåg, Hanne Beate Hansen, Vilma Røeggen, Teodor Bergli, Kenneth Iversen, Breanna Enage, og Ida Paulsen. Filmen
Meqdam Shakir
Vinnere av juryens spesialpris
Filmen Ingen vei ut er laget av Julia Elea Bjerke, Amanda Darén Loftesnes, Nadia Padshah og Emma Kristine Nygård Karlsen, elever ved Sortland ungdomsskole.