Årets filmfestivalprogram er klart

Nå er det igjen duket for den fine tiden med Laterna Magica, vår årlige filmkonkurranse og filmfest for unge filmskapere i Vesterålen. I år ønsker vi også å presentere nyheten Vesterålen Filmfestival a.k.a. VÅFF. En egen filmvisningsfestival der i samarbeid med Vesterålen filmklubb inviterer foran lerret både innendørs og utendørs, med og uten stillongs så klart.

Vesterålen Filmfestival

OBS: Du kan laste ned årets programhefte via denne siden enten i margen eller lenger ned om du leser fra mobiltelefonen din.

Vesterålen kan nå glede seg over to filmsatsninger:

  1. Talentfilmutvikling med filmkonkurranse for ungdom og filmfest med premiering og sceneshow 14. november.

Etter flere filmverksteder rundtomkring i Vesterålen i vår og høst samt satsing på film i skolene, har vi nå fått inn over 40 filmer, som skal konkurrere om priser i fire aldersklasser (10-13 år, 14-16 år, 17-20 år, 20-25 år) i tillegg til Juryens spesialpris og temaprisen Grenseløst Vennskap.

På Laterna Magicas filmfest kåres alle vinnerfilmene gjennom et helhetlig show med dans, musikk, film og konferansierer på scenen.  Laterna Magicas Filmfesten er laget for og av ungdom med hjelp av profesjonelle mentorer. Elever fra musikk, dans, drama v/Sortland vgs, elever fra Sortland kulturskole samt elever fra Øksnes kulturskole står for sceneshowet, men først og fremst blir det vist utdrag fra alle filmene som er sendt inn. Vinnerfilmene vises i sin helhet. Regien for sceneshowet er ved Sceneinstruktøren i Vesterålen: Iso Porović. Kolbjørn Hoseth Larssen har ansvaret for den audiovisuelle produksjonen. Produsent er Kultursamarbeidet i Vesterålen.

En fest, skulle vel ikke bli en fest uten offisiell åpningstale. I år har vi ære å ha Stian Indrevoll, regissør og klipper av dokumentarfilmer, født og oppvokst på Andøya, til

å åpne filmfesten. Stian debuterte selv med film under Laterna Magica på 90 tallet! Nå i høst kommer hans store livsprosjekt dokumentaren ”Hva skjedde med Torstein Raaby? ” på norske kinoer.

Sitat prosjektleder Alexia Nys: Kultursamarbeidet i Vesterålen inviterer alle filminteresserte å ta turen på vår røde løper og bli med som publikum og feire talentfilmutvikling i Vesterålen sammen med Stian Indrevoll og årets unge filmskapere.

  1. Vesterålen Filmfestival (VÅFF) med filmvisninger en hel uke på ulike steder: Sortland kino, Stokmarknes kino, Bøhalen kino, Bjørklundparken Sortland og Friluftsgalleriet i Bø. 

Vesterålen filmklubb har kuratert årets VÅFF program og ønsker ilag med Kultursamarbeidet i Vesterålen velkommen til filmfestival. «Sammen skal vi kose oss med filmer innen mange sjangre, og filmer som ofte ikke blir satt opp for vanlig kinovisning», sier Hanne Fredheim, styreleder for Vesterålen Filmklubb. Årets filmprogram presenteres i tre tematiske programbolker: Northern Escape, Godbiter og Film i friluft. «Vi forsøker å treffe bredt, og samtidig utfordre litt. Kan du huske en gang du har hatt en ekstra god kulturopplevelse som gjorde spesielt inntrykk? Nå har du sjansen igjen. Gi deg selv en positiv overraskelse, og opplev god filmkunst sammen med likesinnede i vintermørket.» fortsetter Hanne Fredheim.

Northern Escape er programbolken som tar for seg film fra nord og aktuelle temaer knyttet til nordkalotten. Vi viser gripende samiske dokumentairer (Historjá – Broderi for Sápmi & Tystnaden i Sápmi), noe av Finlands absurd og musikalsk humor (Heavy Trip) og vi blir med filmskaper Stian Indrevoll på jakt etter sannheten til Torstein Raaby fra Andøya, Nord-Norges største krigshelt (Hva skjedde med Torstein Raaby?) Vi viser også den flotte norske klassikere Kjærlighetens kjøtere, en vakker skildring av en brutal maktkamp.

Når det gjelder filmer som kan kalles “Godbiter” så er det vel mildt sagt mange å ta av, alle har sin egen favorittfilm og mange har sikkert flere favoritter enn bare én. Vi har her valgt ut fire filmer som er noe for enhver smak. Her har vi en actionfylt animert rundreise i kunstens historie (Ruben Brandt, Collector), en bittersøt roadtrip gjennom Iran (Veien videre), en underholdende voldsorgie med rå humor og heftig dataspillaction (Guns Akimbo) og til slutt en rørende Norks dokumentarfilm om rancheren John, som lever et liv ikke ulikt det nordmenn møtte da de emigrerte til USA for hundre år siden (John, den siste norske cowboy). Bon apetit!

I samarbeid med Vesterålen friluftsråd og Deadline Media, arrangeres Film i friluft, som skal foregår i Bjørklundparken på Sortland og i Friluftsgalleriet i Bø i Vesterålen. Vi fyrer opp bål og lager god stemning mens folk kan kose seg med kort filmer på stor skjerm. Først blir det barnas tur med Kort og Smått, og visning av animerte norske kortfilmer. Etterpå fortsetter utekino kvelden med Kult og Kort, en kortfilmprogram for ungdom og mer voksen publikum.

Laterna Magica og VÅFF feirer filmmagi ilag med noe for alle, store og små. Kultursamarbeidet i Vesterålen vil oppfordrer folk å legge av tid, få med en de bryr seg om og kom å kose seg på festival.

 

Spørsmål kan rettes direkte til: 

Prosjektleder for Laterna Magica, Alexia Nys (laterna.magica@vestreg.no) Tlf: 90699942 

Styreleder for Vesterålen Filmklubb, Hanne Fredheim (hanneing@gmail.com)

 

Benjamin Rasmussen
Prosjektleder Alexia Nys
Håvard Andreas Krogstad Johnsen
Filmfesten 2021
Deltakerne på scenen under fjorårets filmfest