AiRv: Utstilling under Nordlyst i Andøy

Sundby og Tubaas Øymo gjestet Andøy i oktober og kommer nå igjen for å ferdigstille sin kreative prosess i form av portretter av Andøyværinger. Dette skal stilles ut på Hisnakul lørdag og søndag 26.-27.feb under Nordlyst - vinterfest i Andøy. Utstillingsåpning blir kl 13 på lørdag.

AiR Vesteraalen

Denne uka er kunstnerne Sunniva Sundby og Lars Erlend Tubaas Øymo på gjenvisitt i Andøy. Sundby jobber som filmskaper, og Tubaas Øymo er utdannet journalist og filmfotograf.

Sundby og Tubaas Øymo gjestet Andøy i oktober og kommer nå igjen for å ferdigstille sin kreative prosess i form av portretter av Andøyværinger. Dette skal stilles ut på Hisnakul lørdag og søndag 26.-27.feb under Nordlyst - vinterfest i Andøy. Utstillingsåpning blir kl 13 på lørdag. 

Bildene er forankret i det stedsspesifikke på Andøy. «Vi ønsker å undersøke hvordan menneskene på øya forholder seg til det grunnleggende i naturen som gir liv, kontra det vitenskapelige som stadig utvider grensene for vår eksistens.» forteller de

 Stig Raymond Festivalsjef Nordlyst:

"Jeg gleder meg veldig til utstillinga! Det er alltid spennende å se hvordan andre, i dette tilfelle kunstnerne, oppfatter vår hverdag og situasjon her på Andøya. Og jeg håper også at folk benytter seg av muligheter til å få litt kulturell input."


Vesterålen er et attraktivt oppholdssted for kunstnere fra Europa.

I løpet av første runde med open call har prosjektet AiR Vesteraalen mottatt 381 søknader fra kunstnere som vil besøke Vesterålens fem residens-kommuner. Øksnes fikk hele 133 søknader på fristen som gikk 1.februar, så prosjektlederne har mye å lese gjennom før kunstnerne som skal besøke Øksnes kan velges ut.

Allerede har prosjektet hatt første besøk i Hadsel (digitalt), Bø og Andøy fra til sammen 8 kunstnere. Hadsel er også ferdig med første opphold og etter et digitalt korona-tilpasset opphold under Elvelangs 2021. De tre UK-kunstnerne Andrea Greenwood, Mia Harris og Will Renel som skal avslutte sitt tredelte prosjekt «Scapes» under Sommer Melbu i juli.

Nå er også kunstnerne Deana Kolencikova og Anna Borrie valg ut for besøk til Sortland i løpet av våren.

Deana er en 31 år gammel kvinne fra Frankrike. Hun har reist verden rundt og satt opp lekne og humoristiske installasjoner, gjort performancer og såkalte "interventions". En fellesnevner for Deanas verk er at de utspiller seg i det offentlige rom, og baserer seg i stor grad på interaksjoner og dialog med publikum.

Anna er 37 år gammel, bor i Spania, men kommer opprinnelig fra New Zealand. Som hun skriver i søknaden: "Sortland has a history as an old trading post and the idea I have is to create a creative trading post". Anna ønsker å jobbe med utveksling av minner, bilder, ord, eller objekter som sier noe om vårt forhold til Sortland. Bærekraftig kunst er viktig for Anna.


Kunstnere i prosess med verk til museumsområdet Parkvoll i Bø

Kunstnerene Marta Nerhus, Elena Redaelli og Brynhild Slaatto er i full produksjon av installasjoner som skal produseres på museumsområdet Parkvoll under Reginedagan i Bø i juli. Brynhild Slaatto er eksempelvis i gang med prosjektet «Fletter i stort og smått» vil vise fletter i variasjon: syv seks, fem og tre slåtte fletter, - og dessuten en mindre serie med vevde tekstilpaneler som speiler fargenyansene i flettene. De skal henge på lensmannsbygningen og på ett av naustene ved Friluftsgalleriet."

Nerhus tar med seg flere kilometer med ståltråd og skal lage skulpturer basert på Regne Nordman, mens Redaelli planlegger et kjempestort puslespill i tre. Dette skal ligge på bakken på museumsområdet, hvor en kan pusle det sammen på flere ulike måter. Alle tre blir dermed å sette fra seg tydelige kunstneriske spor på museumsområdet, og vil sammen med de andre AiRV-kunstnerne bidra til et felles kunstløft for Vesterålen med en internasjonal dimensjon og en sterk lokal forankring.

Les mer om prosjektet og kunstprosjektene her airv.no