Laterna Magicas filmfest 2019

Takk til alle involverte i årets filmfest. Laterna Magicas filmfest ble et flott sceneshow med musikkinnslag, danseinnslag og filminnslag. Regien for sceneshowet var ved Svein Spjelkavik (regiansvarlig) og Tom-Stian Lenningsvik.
Det var elever ved Musikklinja på Sortland videregående skole som bekledde rollene som konferansierer og band. Vi hadde elever ved Sortland kulturskole som stod for danseinnslagene i showet.
Det var elever ved Medielinja på Hadsel videregående skole som stod bak fotografering og filming under filmfesten. Det var elever ved Frisørlinja på Melbu som stod bak sminking og hårstyling av de unge som var på scenen.

21.11.201913:08 kultur

Laterna Magica filmkonkurranse 2019

Det er levert 32 filmer til årets konkurranse. Her kommer nominerte, vinnere og jurybegrunnelser.

Årets jury er: Torfinn Iversen (juryleder), Fredrik Mortensen (jurymedlem) og Julia Andersen (jurymedlem).

Klasse I (10-13 år)

 Nominerte:

  • PKEB (laget av elever i 7. kl ved Alsvåg skole)
  • Miljøet vårt (laget av Nellie Elisabeth Vestgård Pettersen fra Stokmarknes)
  • Tidsmaskinen (laget av elever i 6. klasse ved Alsvåg skole)

 Vinner er: Miljøet vårt
av Nellie Elisabeth Vestgård Pettersen fra Stokmarknes.

Jurybegrunnelse:
Vinneren i klasse 1 går til en dagsaktuell film som angår mange, om en tematikk som er viktigere enn noen gang før. Ved bruk av vakre naturbilder fra ulike perspektiver, både over og under vann, blir vi dratt inn i en poetisk film som påminner oss om at vi må ta vare på det viktigste rundt oss.

 

Klasse II (14-16 år)

Nominerte:

  • Reint hav (laget av elever i fjorårets 8. kl ved Myre skole)
  • Psyko (laget av elver i fjorårets 7. kl ved Maurnes skole)
  • Vennskap på prøve (laget av Thomas Rindahl Steiro, Fredrik Jakobsen Hansen og Konrad Treimann Skagen)

Vinner er: Vennskap på prøve
av Thomas Rindahl Steiro, (fra Sortland), Fredrik Jakobsen Hansen (fra Hadsel) og Konrad Treimann Skagen (fra Hadsel).

Jurybegrunnelse:
Vinneren i klasse 2 er et godt gjennomført drama om en utfordrende problemstilling som mange kan kjenne seg igjen i. Gode skuespillerprestasjoner og et bra håndverk, gjør dette til en effektivt og godt fortalt film. Det organiske fotoarbeidet gjør at vi kommer tett inn på karakterene, og kan enkelt leve oss inn i hovedpersonens dilemma, der et viktig valg må tas.

 

Klasse III (17-20 år) 

Nominerte:

  • Derfor Bør Vi Ikke Forsøple (laget ev elever i 2. kl ved Medielinja på Hadsel vgs.)
  • Bingobanden (laget av Brynjar Evensen, Sivert Holm, Kim-Remi Kjesbu, Herman Friberg og Tor Erik Martinsen)
  • Fishball Hill (laget av Herman Henriksen, Sverre Hjelle og Sigurd Hjelle fra Sortland)

Vinner er: Bingobanden
av Brynjar Evensen (fra Øksnes), Sivert Holm (fra Øksnes), Kim-Remi Kjesbu (fra Sortland), Herman Friberg og Tor Erik Martinsen (3 av dem er fra Vesterålen). 

Jurybegrunnelse:
Vinneren i klasse 3 er en alvorlig, lekende, underholdende og effektivt fortalt film, med en overraskende vending, som imponerte juryen. Filmen bærer preg av å være svært godt planlagt og gjennomført, noe som gjør at vi blir dratt inn i dramaet fra første scene. Filmens mise-en-scène, det gjennomtenkte kamera-arbeidet og dyktige skuespillere, gjør at denne filmen er tro til sin sjanger. Vi gleder oss til å se mer fra disse filmskaperne i fremtiden.

 

Temaprisen 

Tema for årets Laterna Magica er: Miljøet vårt! (omhandler både det klimatiske miljø og det sosiale miljø). 

Vinner er: Mobbing

av Niklas Romset, Ronja E. Carlsen, Eirik Iversen og Helene Bjermeland. De var elever i fjorårets 7. klasse ved Holmstad skole.

Jurybegrunnelse:
Årets temafilm tar opp et tema som er evig-aktuelt, og har vært mye i fokus hos barn og ungdom det siste året, nemlig det sosiale miljøet vårt. For å kunne ha det trygt på skolen er det viktig at man er inkluderende og tar vare på hverandre. Prisen for beste temafilm går til en film der det er barna selv som tar kontroll over situasjonen og løser konflikten uten involvering fra de voksne.

 

Juryens spesialpris

Prisen går til en film som juryen synes har utmerket seg spesielt blant de innleverte filmene.

Vinner er: Fishball Hill
av Herman Henriksen, Sverre Hjelle og Sigurd Hjelle fra Sortland.

Jurybegrunnelse:
Juryprisen ​går i år til en sjarmerende film som på en humoristisk og særegen måte lar oss få et innblikk i et lokalsamfunn der dugnadsånden er stor. Filmen er dynamisk klippet med et svært godt lyddesign. Filmskaperne har brukt kameraet på en måte som gjør at man er tilstede der ting skjer. Ved å komme tett på menneskene og situasjonene, blir dette et underholdende møte med hverdagshelter i nord.

 

Reno-Vest-Prisen

Prisen går til den beste filmen som skal få folk til å slutte å kaste søppel i naturen. 

Vinner er: ​Derfor bør vi ikke forsøple
av Mari Elise Nordgård, Ulrik Haug og Dilara Cifci. De er elever i 2. kl ved Medielinja på Hadsel videregående skole.

Jurybegrunnelse:
Denne prisen går til en film som tar opp et viktig tema på en original måte, som angår mange ulike generasjoner. Filmen tar oss ut fra et ordinært klasserom til en dystopisk fremtid, der den sårbare naturen har fått gjennomgå som et resultat av forsøpling. Filmskaperne bruker gode fortellergrep og har vært bevisst på det tydelige, visuelle skillet mellom de to verdenene som vi blir dratt inn i.